^Back To Top
  
  
  
Get Adobe Flash player

PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA WYDAWANIA I SPOŻYWANIA POSIŁKÓW NA CZAS EPIDEMII COVID-19 

 

  1. Przed przystąpieniem do wydawania w jadalni obiadów dla uczniów, pracownik, przechodzi procedurę higienicznego mycia rąk i dezynfekcji środkiem zgodnie z instrukcją mycia i dezynfekcji rąk. Pracownicy wydający posiłki zaopatrzeni są w rękawiczki jednorazowe i maseczki ochronne.
  2. Przed posiłkiem uczeń zobowiązany jest do umycia rąk w łazience przy użyciu mydła zgodnie z instrukcją mycia rąk a przed wejściem na jadalnię do ich dezynfekcji, korzystając z płynu do dezynfekcji umieszczonego przed wejściem.
  3. Uczniowie spożywają posiłek w jadalni szkolnej, przy stołach z zachowaniem dystansu społecznego nie mniejszego niż 2 metry.
  4. Przy jednym stoliku może spożywać posiłek max. 2 dzieci.
  5. Uczniowie siedzą po przeciwnych stronach stołu.
  6. W miejscu wyznaczonym w jadalni pracownik wydaje obiad wraz ze sztućcami, podaje je na zdezynfekowane miejsce odbioru przez ucznia posiłku.
  7. Po zakończeniu jedzenia, uczeń oddaje talerz i sztućce na miejsce zwrotu naczyń w jadalni szkolnej .
  8. Po spożyciu posiłku przez uczniów, pracownik obsługi szkoły myje i dezynfekuje stoły i oparcia krzeseł oraz miejsce wydawania posiłków przed wydaniem obiadu kolejnej grupie uczniów oraz wietrzy pomieszczenie.
  9. Brudne naczynia pracownik szkoły poddaje procesowi mycia i wyparzania.
  10. Po wykonaniu czynności, pracownik zdejmuje jednorazowe środki ochrony osobistej i przechodzi procedurę higienicznego mycia rąk i dezynfekcji. Zużyte i zdjęte środki ochrony osobistej (maseczki i rękawiczki) oraz ściereczki jednorazowe, pracownik wrzuca do przeznaczonego pojemnika zamykanego znajdującego się w pomieszczeniu.
  11. Uczniowie spożywają obiad zgodnie z ustalonym harmonogramem wydawania posiłków, pod opieką nauczyciela.
    • 11.25 - 11.35 klasy 5, 6 i 7
    • 11.45 – 12.00 uczniowie przebywający na świetlicy oraz po skończonych lekcjach
    • 12.20 – 12.40 klasy 3 i 4 oraz dzieci z edukacji wczesnoszkolnej, które skończyły lekcje.
    • 13.15 klasy 1-2 i 8
  12. Na stołówce mogą przebywać max. 2 grupy uczniów, po dwoje dzieci przy jednym stoliku.
  13. Po wyjściu ze stołówki, uczniowie ponownie myją ręce w łazience.

 

Copyright © 2013. ŚwietlicaSP7 Rights Reserved.